بنیاد پیشبرد علم و فن آوری ایراننشاء علم2008-935X08220180522An Investigation of Effects of Institutional Factors on Development of Science, Technology and Innovationبررسی آثار عوامل نهادی در توسعه علم، فناوری و نوآوری7481242721FAسید منصور خلیلی عراقیدانشکده اقتصاد، دانشگاه تهران، تهران، ایران.سجاد برخورداریدانشکده اقتصاد، دانشگاه تهران، تهران، ایران.Journal Article20180522The suitable economic status is a main factor to develop science, technology and innovation. The developing science, technology and innovation are not expected without suitable formal and informal institutions. The improving conditions are necessary to access development of science, technology and innovation in Iran. In this paper, we describe the effects of institutional factors on developing science, technology and innovation, theoretically and empirically. The results indicate that Iran’s institutional status in political environment, law and regulation environment, and business environment are not suitable. Therefore, it is need to execute polices to improve institutional environment for the development of science, technology and innovation.شرایط محیطی مطلوب برای توسعه علم، فناوری و نوآوری بهعنوان یکی از مؤلفههای کلیدی به شمار میآید. بدون وجود نهادهای رسمی و غیررسمی مطلوب، تحقق توسعه علم، فناوری و نوآوری در کشورها دور از انتظار است. دستیابی به توسعه علم، فناوری و نوآوری در راستای اهداف پیشرفت ایران نیز به بهبود شرایط نهادی وابسته است. در این مقاله، با توجه به اهمیت این موضوع برای ایران، آثار عوامل نهادی در توسعه علم، فناوری و نوآوری به لحاظ نظری و تجربی در ایران و کشورهای منتخب بررسی شده است. نتایج این مطالعه، نشان میدهد که وضعیت نهادی در قالب مؤلفههای محیط سیاسی، محیط قوانین و مقررات و محیط کسبوکار در ایران برای توسعه علم، فناوری و نوآوری در مقایسه با کشورهای منتخب مطلوب نیست. ازاینرو، برخی اقدامات برای بهبود محیط نهادی برای توسعه علم، فناوری و نوآوری در حوزههای سهگانه یادشده، نیاز است مورد توجه قرار گیرد.https://www.sciencecultivation.ir/article_242721_ede73c6f5b916b194fe19c75d47c987d.pdfبنیاد پیشبرد علم و فن آوری ایراننشاء علم2008-935X08220180522The scientific authorship policy: The Vancouver Statementاصول نویسندگی مقالات علمی: بیانیه ونکوور8288242722FAعلی اکبر صبوریمرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران0000-0003-0604-9465تکتم ظهوریان ابوترابیمرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایرانJournal Article20180522Mindfulness for the publication of the article, it has led researchers to bring their name to articles that have not played a significant role. Certainly, the most authoritative criteria about the writing of articles is the Vancouver Statement, which was established by the International Committee of Medical Journal Editors(ICMJE). Accordingly, other types of authorship such as honorary, guest, gift, and ghost authorships, are not acceptable and ethical. As a result, corresponding author should pay enough attention to the clarification of authors and non-authors contributions based on Vancouver criteria and affirm that all listed authors deserved authorship. In addition, to avoid any ambiguity and conflict, it is even better to make an agreement about the order of authors prior to conducting the tests. In summary, this article wants to inform the scientific societies about crucial criteria for authorship and ask them to put their efforts to enrich and flourish theethical authorship policies among researchers.دغدغه ذهنی برای چاپ مقاله، محققان را بر آن میدارد که نام خود را بر روی مقالههایی بیاورند که سهم به سزایی در آن ایفا نکردهاند. مسلماً معتبرترین بیانیهای که در مورد نویسندگی مقالات وجود دارد، بیانیه ونکوور است که توسط کمیته بینالمللی ICMJE، بنیان نهاده شده است. بر این اساس، انواع غیرمعمول نویسندگی مقالات، مانند نویسنده افتخاری، مهمان، پیشکشی و نامرئی، غیراخلاقی و غیرقابل قبول میباشد. در نتیجه، نویسنده مسئول مقاله، بایستی بر اساس بیانیه ونکوور نویسندههای اصلی مقاله را مشخص نماید و تأیید نماید که تمام کسانی که نام آنها بهعنوان نویسنده مقاله آمده است، استحقاق و شایستگی این امتیاز را دارند. بهعلاوه، بهمنظور جلوگیری از هر نوع ابهام و تعارضی، بهتر است حتی قبل از انجام آزمایشات، نویسندگان نسبت به ترتیب اسامی به توافق برسند. در مجموع، در این مقاله اطلاعرسانی جامعه علمی در مورد اصول اولیه نویسندگی مقالات مدنظر بوده و اهتمام جوامع علمی را در جهت رشد و شکوفایی اصول اخلاقی و صحیح نویسندگی در میان محققین را خواستاراست.https://www.sciencecultivation.ir/article_242722_c5ddd990c9fbe53cf5b822c142b72781.pdfبنیاد پیشبرد علم و فن آوری ایراننشاء علم2008-935X08220180522Climate changes impacts on the world and Iran environmentچشم انداز تغییرات اقلیمی بر محیط زیست ایران و جهان8998242723FAمحمد یزدیدانشگاه شهید بهشتی،دانشکده علوم زمین،زمین شناسی اقتصادی0000-0002-7948-0478Journal Article20180522The main purpose of the paper is to provide information on possible impacts of climate change not only in the world but also in Iran, consistent with current scenario and climate models. Climate model show that the main environmental impacts in global scale is increasing of annual temperature because of concentrations and emissions of greenhouse gases. Precipitation patterns, frequency and intensity, glacier volume, snow cover are changing and generally are decreasing. Iran is under intensive climate change impacts such as other countries in the World. Increasing of annual temperature and decreasing of water resources is the main environmental challenges in the Iran. Increasing of annual temperature, decreasing of rain fall, rapid urbanization and increasing of water consumption are increasing rate of the environmental impacts in Iran relative to other parts of the world. This climate changes results water scarcity, crop revenue, and more desertification and dust pollution. This would be impacts not only on ecosystems, environment, life conditions, and water scarcity but also in the food security of the peoples.بر اساس نتایج شبیهسازیهای انجام شده در مورد چشمانداز تغییرات اقلیمی مهمترین چالش تغییر اقلیم در جهان افزایش دما براثر افزایش گازهای گلخانهای است. افزایش دما باعث شده که الگوی بارش در کل کره زمین از نظر نوع، پراکندگی مکانی و زمانی نیز تغییر پیدا کند. این فرایند بیشترین اثر منفی را در کاهش منابع آب شیرین دارد. بر اساس مدلهای جهانی تغییرات اقلیمی، ایران از جمله کشورهایی است که طی دهههای آتی در اثر افزایش دما، کاهش میزان بارش، کاهش روزهای یخبندان، افزایش روزهای داغ با کمبود شدید منابع آب مواجه خواهد شد. در ایران علاوه بر افزایش دما، افزایش نامتوازن جمعیت و افزایش روند مصرف آب، باعث تشدید کاهش منابع آب شیرین و افزایش گرد و غبار خواهد شد. همچنین فعالیتهای کشاورزی و دامداری در ایران به شرایط جوی بهویژه میزان بارش و تغییرات دما وابستگی شدیدی دارد، بهویژه آنکه بیش از ۵۰ درصد اراضی کشاورزی ایران بهصورت دیم کشت میشوند. به همین دلیل تغییرات اقلیمی آثار شدید منفی و تعیینکنندهای نهتنها بر شرایط زندگی، محیط زیست، تأمین آب شرب بلکه بر امنیت غذایی کشور نیز خواهد داشت.https://www.sciencecultivation.ir/article_242723_8548d5b475b6f3fb47a3f71b2843ef35.pdfبنیاد پیشبرد علم و فن آوری ایراننشاء علم2008-935X08220180522Molecules That Will Change the Futureمولکول هایی که آینده را تغییر خواهند داد99110242724FAاحمد شعبانیدانشکده شیمی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.Journal Article20180522Climate change caused by greenhouse gases by producing more than 80 percent of the global energy from fossil fuels, which is associated with a large amount of greenhouse gases, regulations and limitations on non-renewable fossil fuels consumptions, and exponential increase in energy demand are the major challenges for today’s industrial communities. The consumption rate of nitrogenous nutrients is higher than the population growth. Moreover, one to two percent of the energy consumption and three to five percent of the natural gas production in the world are allocated to the Haber-Bosch process to produce ammonia being the only nitrogenous nutrient source in agriculture. Furthermore, limitations and decreases in sweet water resources along with the increases in population and global warming are serious concerns and challenges. The source of all these challenges lie in the molecules found in nature that make up the important processes of the lifecycle and of photosynthesis, such as water, methane, carbon dioxide, ammonia, oxygen, nitrogen and hydrogen. In this work, research and technology-based approaches and strategies have been presented to overcome these challenges in the future by introducing the standing and role of each of these seven crucial molecules that affect the above challenges.تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین ناشی از گازهای گلخانهای، تأمین بیش از 80 درصد منابع انرژی جهان از سوختهای فسیلی که با تولید حجم وسیعی از گازهای گلخانهای همراه است، محدودیت و تجدید ناپذیری سوختهای فسیلی و نیاز روزافزون و نمایی به انرژی، از بزرگترین چالشهای جامعه صنعتی امروز میباشد. آهنگ مصرف بالاتر مواد مغذی نیتروژندار نسبت به شیب رشد جمعیت و اختصاص یک الی دو درصد از انرژی مصرفی و سه الی پنج درصد از گاز طبیعی تولیدی در جهان به فرایند هابر- بوش در تولید آمونیاک بهعنوان تنها پیشماده صنعتی مواد مغذی نیتروژندار در کشاورزی و کاهش روزافزون منابع آبهای شیرین از دیگر نگرانیها و چالشها میباشد. محوریت و مرکز ثقل همه این چالشها عمدتاً استوار بر مولکولهای شیمیایی آب، متان، دیاکسید کربن، آمونیاک، اکسیژن، نیتروژن و هیدروژن، اجزای مولکولهای منشأ حیات و مهمترین فرایند فتوسنتز در طبیعت میباشد. در این مقاله با معرفی جایگاه و نقش هر یک از این هفت مولکول مهم و تأثیرگذار بر چالشهای فوق، رهیافتها و راهبردهایی مبتنی بر پژوهش و فناوری به منظور کاهش و رهایی از چالشهای فرارو با فرایندهای مرتبط با این مولکولها در آینده ارائه شده است.https://www.sciencecultivation.ir/article_242724_4971b0a6c3f786aae2f4ccd480093dce.pdfبنیاد پیشبرد علم و فن آوری ایراننشاء علم2008-935X08220180522Cancer Risk Factors and Anticancer Foodsعوامل مؤثر بر ایجاد سرطان و غذاهای ضد سرطانی111119242725FAمریم سلامیدانشگاه تهران،دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی پردیس کشاورزی،علوم و مهندسی صنایع غذاییهانیه تکبیرگودانشگاه تهران،دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی پردیس کشاورزی،علوم و مهندسی صنایع غذاییJournal Article20180522Due to the high rates of cancer in modern societies, discovery of new medicines and methods for treatment of cancer is of great importance. However, the use of chemical drugs and usual methods in cancer treatment such as chemotherapy, radiotherapy and surgery have always been restricted due to the side-effects and imposing excessive expenses on patients. Moreover, it has been proven that various types of cancers can be prevented by using the right nutrition, environmental factors and lifestyle which have a significant role in the occurrence of illness. In this regard, researchers try to find the natural components, while having beneficial effects with anti-cancer properties, which can prohibit cancer with preventing inflammation, immune system inhibition and angiogenesis of cancer cells. In this article, a mini review has been presented on the factors affecting cancer and prevention of cancer with the aim of new methods mainly related to the consumption of natural poly-phenolic components and foods with low glycemic index, not using of oil and inflammatory compounds and having regular physical activity.با توجه به آمار بالای سرطان در جوامع امروزی، کشف داروها و روشهای جدید برای درمان آن از اهمیت بالایی برخورداراست. استفاده از داروهای شیمیایی و روشهای متداول درمان مانند شیمیدرمانی، پرتو درمانی و جراحی به دلیل عوارض جانبی و تحمیل هزینههای گزاف بر بیماران همواره با محدودیت روبهرو بوده است. علاوه بر آن، به اثبات رسیده است که تغذیه، عوامل محیطی و سبک زندگی نقش بارزی در بروز انواع سرطانها دارند که با اصلاح آنها میتوان از ابتلا به بسیاری از سرطانها پیشگیری نمود. به همین دلیل محققین به دنبال یافتن مواد طبیعی با خواص ضدسرطانی هستند که ضمن داشتن اثرات مفید و سلامت بخش از ایجاد التهاب، بازدارندگی سیستم ایمنی و رگزایی سلولهای سرطانی که از عوامل مهم ایجاد سرطانها میباشند، جلوگیری کنند. در این مقاله ضمن مروری کوتاه بر عوامل مؤثر بر ایجاد سرطان، پیشگیری از سرطان به شیوه جدید که عمدتاً مربوط به استفاده از ترکیبات طبیعی پلیفنولیک، مصرف غذاها با شاخص گلایسمیک پایین، عدم استفاده از روغنها و ترکیبات التهابزا و داشتن فعالیت فیزیکی منظم میشود، مورد بررسی قرار گرفته است.https://www.sciencecultivation.ir/article_242725_503a88ffd88090b84d2f148548fa2e42.pdfبنیاد پیشبرد علم و فن آوری ایراننشاء علم2008-935X08220180522Overview on Genetically Modified Foodsنگاهی به محصولات غذایی تراریخته120127242726FAاحمدرضا لگزیانمرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایرانJournal Article20180522Since the biotechnology as a science came to our world induced many changes. A new route has been created and this new field open the new way to us. The biotechnology helped us to design new things like new drugs and many other useful things which one of them was genetically modified foods (GMO ) Since this product has made, may cause some problems for animals and human. In this review try to clear up how GMO may cause the problems for us. The results show the GMO foods induced unfavorable effect on animals but for human should wait until a few decades and new generation for any commenting.علم زیستفناوری آغازگر مسیری جدید در زمینه علمی و صنعتی بود. از آغاز شکلگیری این رشته تحولات گستردهای در بسیاری از زمینهها ایجاد شد. بسیاری از محصولات غذایی و صنعتی تراریخته، ثمره این علم بود. تولید محصولات تراریخته با یک هدف آغاز شد و آن بهبود کیفیت در انواع محصولات بود. با وارد کردن ژنهای مختلف در موجودات ویژگیهایی را به وجود آورند که قبل از آن این ویژگیها بهطور خاص وجود نداشت، اما آیا واقعاً این ویژگیها و یا فرآوردههای تراریخته محصولات قابلاعتمادی هستند؟ حقیقت این است که نمیتوان بهطور قطع به این سؤال پاسخ داد. تحقیقات زیادی نشان داده که این علم در بسیاری از زمینهها نظیر تولید انواع داروها و سایر محصولات پزشکی تا حدودی موفق بوده است اما صرفاً در مورد تولید محصولات تراریخته غذایی نمیتوان ساده اظهارنظر کرد. آزمایشات تحقیقاتی روی حیوانات که از این نوع محصولات غذایی تراریخته استفاده شده بود نشان داده است که احتمالاً در نسلهای بعدی مشکلات پزشکی و فیزیولوژیکی بروز خواهد نمود. اما در مورد انسان باید گفت که هنوز برای اظهارنظر زود است و میباید در نسلهای بعدی اظهارنظر نمود.https://www.sciencecultivation.ir/article_242726_e83e1d5ceb5c6fba7450c4abacdfc326.pdfبنیاد پیشبرد علم و فن آوری ایراننشاء علم2008-935X08220180522Environmental Pollutants and epigenetic studiesآلاینده های زیست محیطی و مطالعات اپی ژنتیک128134242727FAیحیی سفیدبختدانشگاه شهید بهشتی،مرکز تحقیقات پروتئین،آزمایشگاه نانو بیوتکنولوژیآریان زمانی دهکردیدانشگاه شهید بهشتی،مرکز تحقیقات پروتئینعلی قربانیدانشگاه شهید بهشتی،مرکز تحقیقات پروتئینJournal Article20180522Pollution is one of the biggest problems that environment faces and with the growth of the global population, the amount of toxic compounds entering the ecosystem also increases. Environmental pollutants are derived from several sources, and the recognition of the sources of these pollutants and their toxic effects is a way to prevent damages that threaten the health of humans and other living organisms. More than 13 million deaths are reported annually because of environmental pollutants, and about 24% of the diseases are due to exposure to these pollutants. The genotoxicity that arises from pollutants causes mutation in somatic and sex cells and has destructive effects on the epigenetic patterns. In this article, it has been tried to investigate the destructive effects of some of the most important environmental pollutants that humans deal every day which can cause problems in epigenetic regulation and some diseases such as pulmonary diseases, hormonal disorders, cancers and etc. At the end of article, the bioremediation of these pollutants is discussed that may help the environment and consequently human health.آلودگی یکی از بزرگترین مشکلاتی است که محیطزیست با آن مواجه است. با رشد جمعیت جهانی، میزان ترکیبات سمی که به اکوسیستم وارد میشود نیز افزایش مییابد. آلایندههای زیستمحیطی از منابع متعددی مشتق میشوند و شناخت منابع این آلایندهها و همچنین اثرات سمی آنها راهی برای جلوگیری از آسیبهایی است که سلامت انسان و سایر جانداران را تهدید میکند. سالیانه بیش از ۱۳ میلیون مرگ ناشی از آلایندههای زیستمحیطی گزارش میشود و حدود ۲۴% از بیماریها بهواسطهی قرارگیری در معرض این آلایندهها اتفاق میافتد. سمیت ژنتیکی حاصل از آلایندهها موجب جهشزایی در سلولهای پیکری و جنسی میشود و اثرات مخربی روی الگوهای اپیژنتیکی خواهد داشت. در این مقاله سعی شده است اثرات مخرب برخی از مهمترین آلایندههای محیطی که انسان روزانه با آن سروکار دارد، بررسی شود. این آلایندهها در تنظیمهای اپیژنتیکی اختلال ایجاد میکنند و در شکلگیری بیماریهای ریوی، اختلالات هورمونی، سرطان و غیره نقش دارند. همچنین در بخش پایانی مقاله، مختصراً توضیحاتی پیرامون زیستپالایی این آلایندهها عنوان شده است تا زمینهای برای کمک به حفظ محیطزیست و سلامت انسان فراهم سازد.https://www.sciencecultivation.ir/article_242727_5bfda436cf3bc037d4a9e78e7d8137aa.pdfبنیاد پیشبرد علم و فن آوری ایراننشاء علم2008-935X08220180522Bio-processing of household waste and the production of healthy productsفرآوری زیستی زباله تر و تولید محصولات سالم135142242729FAمهدی ضرابیدانشگاه تهران،دانشکده علوم و فنون ،مهندسی علوم زیستیزهرا خمسهدانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مطالعات توسعه، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، تهران، ایران.بهاره کریمی دونادانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مهندسی علوم زیستی، دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران، تهران، ایران.سید احمد فیروز آبادیدانشیار گروه مطالعات توسعه، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، تهران، ایران.Journal Article20180522Today, the accumulation and disposal of household waste in urban and rural areas of the country is a major contributing factor to pollution of water, soil and air, and the food chain, as well as the occurrence of various diseases. However, using bio-processing methods, it can be converted into valuable biomaterials that, while protecting environmental resources, generate revenue. The present paper addresses various aspects of contamination caused by the accumulation and unprocessed disposal of urban and rural waste in Iran, and attempt to demonstrate the feasibility of converting household waste to bio organic fertilizers by these methods. The basis is the rural women's education in vermitechnology. This affordable and very low-cost way of eliminating, reduce the crisis in rural areas. In fact, this process is use of the amazing features of earthworms and coexistence microbes, which along that, degradable waste decomposes and forms a variety of the best bioorganic fertilizers. The use of these fertilizers, in addition to solving problems such as the poor organic matter of soil and pollution of soil and water resources to the remains of the chemical fertilizers, increases the efficiency of irrigation, and also because of their replacement with chemical fertilizers, has increased the capacity to produce organic and healthy products, which will increase farmers' incomes and reduce the cost of disease in the country.امروزه انباشت و دفع زباله تر خانگی در مناطق شهری و روستایی کشور معضل بزرگی است که باعث آلودگی آب، خاک و هوا، زنجیره غذا و نیز بروز انواع بیماریها میشود. این در حالی است که میتوان با استفاده از روشهای فرآوری زیستی آن را به مواد با ارزش بیوارگانیک تبدیل نمود که ضمن حفاظت منابع محیطزیست باعث درآمدزایی باشد. مقاله حاضر به جوانب مختلف آلودگیهای ناشی از انباشت و دفع غیراصولی زباله شهری و روستایی در ایران پرداخته و سعی دارد امکانپذیر بودن تبدیل زبالههای تر خانگی به کودهای بیوارگانیک به شیوه زیستی را نشان دهد. این شیوه در دسترس و بسیار کمهزینه موجب رفع بحران زباله تر در مناطق روستایی میشود. این فرآوری در حقیقت استفاده از قابلیتهای شگفتانگیز کرم خاکی و میکروبهای همزیست است که طی آن پسماندهای فسادپذیر تجزیه شده و انواعی از بهترین کودهای بیوارگانیک را میسازند. کاربرد این کــودها علاوه بر حل مشکلاتی چون فقر ماده آلی خاک و آلودگی منابع آبوخاک به باقیمانده کودهای شیمیایی، باعث افزایش راندمان آبیاری شده و همچنین به دلیل جایگزینی آنها با کودهای شیمیایی، ظرفیت تولید محصولات سالم و ارگانیک را بالاتر برده که خود باعث افزایش درآمد کشاورزان و نیز کاهش هزینه ابتلا به بیماریها در کشور است. آموزش و ترویج این فرآیند حتی در مناطق شهری نیز برای کاهش مخاطرات تولید زباله تر خانگی وجود دارد.https://www.sciencecultivation.ir/article_242729_90ab056bcb00fc4599cd0120774661d5.pdfبنیاد پیشبرد علم و فن آوری ایراننشاء علم2008-935X08220180522DNA primer method for detecting fraud in meat productsتشخیص تقلبات در محصولات گوشتی مبتنی بر توالی DNA143147242730FAعلی اکبر موسوی موحدیمرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران0000-0002-1707-8432شهره آریائی نژادپژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، کرج، ایران.0000-0002-3168-1967کاوه کاووسیمرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران0000-0002-1906-3912لیلا فتوحیمرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایرانJournal Article20180522Today, mixing in meat products, especially processed products, is considered as one of the most important problems of some production units in the food industry. It is very important to determine the test for determining the meat type due to the confidence of consumers and also the factories that use animal protein sources in their products. In recent decades, new biotechnology methods have allowed for health control and prevention of fraud by food producers, and in some cases it encourages quality control and consumer health. Among the new biological methods used to identify the type of meat used, the genetic methods are highly accurate as well as to being quick, it allows the content of processed meats such as hamburgers, sausages, salami, kebab, and so on. One of the proposed methods in this project is to determine the type of meat using the mitochondrial cytochrome b gene using the PCR method. In this method, after extraction of DNA from the broiler tissue studied, using the primers designed for cytochrome b gene, the PCR reaction is performed to amplify the desired gene, this way it is possible to understand the content of mixed meat. Due to the speed, simplicity, sensitivity and specificity of this method, it has a high potential for detecting meat.امروزه اختلاط در فراوردههای گوشتی بالأخص محصولات چرخ شده و فراوریشده، بهعنوان یکی از مهمترین معضلات برخی واحدهای تولیدی در بخش صنایع غذایی بشمار میرود. مشخص شدن آزمون تعیین گونه گوشت به سبب اطمینان برای مصرفکنندگان و همچنین کارخانههایی که در تهیه محصولات خود از منابع پروتئین دامی بهره میبرند بسیار حائز اهمیت میباشد. در دهه اخیر روشهای نوین زیستفناوری امکان کنترل سلامتی و جلوگیری از تقلبات تولیدکنندگان مواد غذایی را فراهم نموده است و بهنوعی کنترل کیفیت و حمایت از سلامتی مصرفکنندگان را نوید میدهد. از میان روشهای نوین زیستی که جهت تشخیص نوع گوشت مصرفی استفاده میگردد، روشهای ژنتیکی از صحت و دقت بالایی برخوردار است، زیرا علاوه بر سریع و دقیق بودن این امکان را میدهد که محتوای گوشتهای مخلوط فراوریشده نظیر همبرگر، سوسیس، کالباس، کباب و... نیز شناسایی گردند. یکی از روشهای پیشنهادی در این طرح تعیین نوع گوشت با استفاده از ژن سیتوکروم b میتوکندری و با استفاده از روش PCR میباشد. در این روش میتوان پس از استخراج DNA از بافت گوشتی مورد مطالعه، با استفاده از پرایمرهای طراحیشده برای ژن سیتوکروم b، واکنش PCR جهت تکثیر ژن مورد نظر انجام میگیرد، از این روش میتوان به محتوای گوشتهای مخلوط پی برد. این روش به علت سرعت، سادگی، حساسیت و اختصاصی بودن، پتانسیل بالایی برای تشخیص نوع گوشت دارد و همچنین محدودیتی در استفاده از گوشتهای فناوری شده هم ایجاد نمیکند.https://www.sciencecultivation.ir/article_242730_cd63039d48dcb85b15557f0be4dddce4.pdfبنیاد پیشبرد علم و فن آوری ایراننشاء علم2008-935X08220180522be human first, scientist second.اول انسان باشید و بعد دانشمند148150242731FAعلی اکبر صبوریمرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران0000-0003-0604-9465فاطمه ممشلیمرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایرانJournal Article20180522-آلیسون آنتس: من در ابتدا یک انسان بودم و سپس یاد گرفتم که یک دانشمند باشم. اگر انسان بودن را فراموش کنم، در این صورت با مشکل بزرگی مواجه خواهم شد.https://www.sciencecultivation.ir/article_242731_1b3dbed7fce3f8f39502453eed0b4aff.pdf