TY - JOUR ID - 242730 TI - تشخیص تقلبات در محصولات گوشتی مبتنی بر توالی DNA JO - نشاء علم JA - SC LA - fa SN - 2008-935X AU - موسوی موحدی, علی اکبر AU - آریائی نژاد, شهره AU - کاووسی, کاوه AU - فتوحی, لیلا AD - مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران AD - پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، کرج، ایران. Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 08 IS - 2 SP - 143 EP - 147 KW - ژن سیتوکروم b KW - واکنش زنجیره‌ای پلیمراز PCR KW - گوشت مخلوط فراوری‌شده KW - DNA KW - تشخیص تقلب DO - N2 - امروزه اختلاط در فراورده‌های گوشتی بالأخص محصولات چرخ شده و فراوری‌شده، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین معضلات برخی واحدهای تولیدی در بخش صنایع غذایی بشمار می‌رود. مشخص شدن آزمون تعیین گونه گوشت به سبب اطمینان برای مصرف‌کنندگان و همچنین کارخانه‌هایی که در تهیه محصولات خود از منابع پروتئین دامی بهره می‌برند بسیار حائز اهمیت می‌باشد. در دهه اخیر روش‌های نوین زیست‌فناوری امکان کنترل سلامتی و جلوگیری از تقلبات تولیدکنندگان مواد غذایی را فراهم نموده است و به‌نوعی کنترل کیفیت و حمایت از سلامتی مصرف‌کنندگان را نوید می‌دهد. از میان روش‌های نوین زیستی که جهت تشخیص نوع گوشت مصرفی استفاده می‌گردد، روش‌های ژنتیکی از صحت و دقت بالایی برخوردار است، زیرا علاوه بر سریع و دقیق بودن این امکان را می‌دهد که محتوای گوشت‌های مخلوط فراوری‌شده نظیر همبرگر، سوسیس، کالباس، کباب و... نیز شناسایی گردند. یکی از روش‌های پیشنهادی در این طرح تعیین نوع گوشت با استفاده از ژن سیتوکروم b میتوکندری و با استفاده از روش PCR می‌باشد. در این روش می‌توان پس از استخراج DNA از بافت گوشتی مورد مطالعه، با استفاده از پرایمر­های طراحی‌شده برای ژن سیتوکروم  b، واکنش PCR جهت تکثیر ژن مورد نظر انجام می‌گیرد، از این روش می‌توان به  محتوای گوشت‌های مخلوط پی برد. این روش به علت سرعت، سادگی، حساسیت و اختصاصی بودن، پتانسیل بالایی برای تشخیص نوع گوشت دارد و همچنین محدودیتی در استفاده از گوشت‌های فناوری شده هم ایجاد نمی‌کند. UR - https://www.sciencecultivation.ir/article_242730.html L1 - https://www.sciencecultivation.ir/article_242730_cd63039d48dcb85b15557f0be4dddce4.pdf ER -