درمان با سیب

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران

2 دانشگاه آزاد، واحد علوم تحقیقات، دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی، تهران، ایران

چکیده

سیب از میوه هایی است که علاوه بر خاصیت های غذایی فراوان، خاصیت دارویی نیز دارد و یک میوه درختی گرمسیری از خانواده گل سرخیان است که انواع مختلفی دارد و در بیشتر کشورهای دنیا کشت و پرورش داده می شود. مردم تصور می کنند که درمان بیماری ها به وسیله داروهای ساخت آزمایشگاه صورت می گیرد حال آنکه به طور قطع ، هیچ آزمایشگاهی در جهان از نظر ارزش درمانی به پای آزمایشگاه طبیعت نمی رسد و هیچ یک از عوامل مصنوعی قادر نیست به اندازه عوامل طبیعی در پیشگیری و درمان بیماری ها مؤثر و بدون عارضه جانبی باشد. سیب بدلیل داشتن قند، فیبر و مواد معدنی مانند کلسیم ، می تواند یک غذای فراسودمند محسوب شود. پزشکان سیب را از مهمترین میوه های دارنده، گروه ویتامین های (ب) می دانند که باعث آرامش اعصاب می شود. یکی از فراوردهای سیب سرکه سیب می باشد، سرشار از مواد مغذی است که هضم غذا را راحت تر می سازد و خواصی دارد که با کلسترول، فشار خون بالا، پیری ، عفونت گوش مقابله می کند و نقش مهاری در رشد سلول های سرطانی دارد. در دنیای پیشرفته امروزی همگام با رشد فناوری های تهاجمی میزان تنش های محیطی افزایش یافته ، حال استفاده از ترکیبات غذایی فراسودمند نقش مهمی در سلامت جامعه دارد. همچنین سیب بدلیل داشتن ترکیبات گیاهی موثر در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها نقش قابل توجهی دارد. طبق تحقیقات انجام شده بین مصرف سیب و کاهش خطر ابتلا به سرطان، بیماری های قلبی - عروقی و دیابت ارتباط مستقیمی وجود دارد. با توجه به اینکه سیب فعالیت ضد اکسیدانی بالای دارد باعث مهار رشد سلول های سرطانی و کاهش کلسترول می گردد. هدف از نگارش این مقاله ، مروری بر خواص سیب و نقش درمانی آن در بسیاری از بیماری ها با تاکید به ترکیبات گیاهی موثر و خاصیت ضد اکسیدانی آن می باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Apple Therapy

نویسندگان [English]

  • Ali Akbar Moosavi-Movahedi 1
  • Parvane Maghami 2
1 Institute of Biochemistry and Biophysics, University of Tehran,Tehran, Iran
2 Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Apple has medicinal properties as well as plenty of food properties. It is a tropical fruit tree in the rose family and there are several types as it is grown in most countries. People think that the treatment of diseases done by drug manufacturing laboratories but certainly, any laboratory in the world in terms of therapeutic value is not comparable to nature laboratory. The artificial agents cannot be compared to natural factors in the prevention and treatment of diseases. Apples contain sugar, fiber, and minerals such as calcium then it can be considered as a functional food. Doctors believe that apple can be calm nerves because of it contains vitamin B. One of the most apple products is apple vinegar that is rich in nutrients and makes it easy to digest. It was the most effective to decrease glucose, cholesterol and high blood pressure and it can help to prevent cancer. Today’s world of advanced technology combined with the growth rate increased environmental stress, the use of functional foods play an important role in the health of society. There has been an increasing appreciation and understanding of correlation between dietary apple and improved health in humans. The widespread and growing intake of apple and their rich phytochemical profile suggest their important potential to affect the health of the populations consuming them. Apple is rich source of phytochemicals, and epidemiological studies have linked the consumption of apples with reduced risk of some cancers, cardiovascular disease and diabetes. Apple has been found to have very strong antioxidant activity, inhibit cancer cell proliferation and lower cholesterol. The purpose of this paper is to review the most recent literature regarding the health benefits of apples and their phytochemical bioavailability and antioxidant behavior as well as miraculous signs and spiritual characterizations.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Apple therapy
  • Phytochemicals
  • anti-cancer
  • Anti-diabetes
  • Miraculous signs
[۱]. شیخ الرئیس ابوعلی سینا . (1362)." قانون در طب کتاب دوم"، ترجمه شرفکندی، تهران، انتشارات سروش، ص ۵۱-45.
[2].Jeanelle B. and Rui Hai L., (2004.) "Apple Phytochemicals and their Health Benefits", Nutrition Journal, Vol.3,No.5.
[3].Dianne A., (2011). "A Comprehensive Review of Apples and Apple Components and Their Relationship to Human Health", Advanced in nutrition, No. 2. PP. 408– 420.
[4].Yao L., Jiang Y., Shi J., et al. (2004)."Flavonoids in Food and their Health Benefits", Plant Foods Hum Nutr, No.59.PP.113–22
[5]. Pearson,D.A., Tan, C.H., German, J.B., Davis, P.A. & Gershwin, M.E., (1999) ."Apple Juice Inhibits Human low Density Lipoprotein Oxidation", Life Sciences, No. 64, PP. 1913–1920.
[6]. Neuhouser M.,(2004)."Dietary Flavonoids and Cancer risk: Evidence from Human Population Studies", Nutr Cancer, No.50 PP.1–7.
[7].Willett W., (1995)."Nutrition, and Avoidable Cancer", Environ Health Perspect, No.103. PP.165-170.
[8]. Scalbert A., Manach C., Morand C., (2005)."Dietary Polyphenols and the Prevention of Diseases", Crit Rev Food Sci Nutr, No. 45. PP.287–306.
[9].Rosamond, W. et al.,( 2008)."Heart Disease and Stroke Statistics ", A Report from the American Heart Association Statistics Committee and Stroke Statistics Subcommittee, Circulation, Vol.117, pp.25-146
[10].Erdman J., Balentine D., Arab L., (2007). "Flavonoids and Heart Health", Nutr No.137. PP. 718S–37S.
[11]. Carol S., Cindy A., Gaas B., (2006). "Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect", MedGenMed 8(2): 61