اهمیت اثر رایحه یا بو در سلامت انسان

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

رایحه یا بو از دستهای از مولکولها که دارای اندازه کوچک و فشار بخار بالا هستند ایجاد میشوند و ما از طریق حس بویایی میتوانیم آنها را شناسایی کنیم. به جهت شناختی، مولکولهای بو میتوانند بوی مطبوع که مورد لذت و باعث خوشایندی ما میشوند را ایجاد کنند که چه در منابع غذایی، عطر گلها و گیاهان در طبیعت و همچنین در عطرها و لوازم آرایشی و بهداشتی که ما روزانه با هر یک از آنها مواجهیم، ممکن است وجود داشته باشند. بوی نامطبوع، حس ناخوشایند و اثرات نامطلوبی را در ما ایجاد مینمایند. برخی از گزارشها این طور فرض کردهاند که حس بویایی در بیماران مبتلا به آلزایمر کاهش مییابد و رشد دوباره اعصاب از طریق بو امکانپذیر است. با وجود شواهدی از اثرات شناختی بو بر روی انسانها، تا به امروز بشر کمتر تحقیقات آزمایشگاهی پیرامون اثرات مولکولی بو روی پروتئینها انجام داده است. اخیراً در تحقیقات گروه ما، این موضوع مورد بررسی قرار گرفته که نتایج نشان دهنده اثرات قابل توجه بوی ترکیبات مختلف روی ساختار و عملکرد پروتئین میباشد. نتایج اولیه حاصل از این تحقیقات بر اهمیت اثر بو روی پروتئینها در ایجاد سلامت و بیماری در انسان تأکید داشته و همچنین زمینه تحقیقات جدیدی را ایجاد مینماید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Importance of the Effect of Aroma or Smell in Human Health

نویسندگان [English]

  • Arefeh Seyedarabi
  • Zahra Seraj
Institute of Biochemistry and Biophysics, University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]

Aroma or smell comes from molecules which are small in size and have a high vapour pressure hence can be detected by our olfactory sense. Smell molecules can be pleasant or foul smelling and while we enjoy the pleasant smell molecules found in the food sources we eat, the scents of flowers and plants we are exposed to in nature or through the use of aromatherapy and the fragrances and cosmetics we buy and use on a daily basis, we resent foul smell of garbage and putrefied substances which can affect our brain in negative ways with reports of foul smell causing forgetfulness and memory impairment. However, in our recent study, the effect of smell has been investigated showing eye-catching functional and structural changes at the molecular level. The preliminary research carried out so far has emphasized the need for research on the importance of the effect of smell on protein molecules involved in health and disease and opened a new research area to be explored and investigated further.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aroma or smell
  • Aromatherapy
  • Protein
  • Health
  • Diseases
[۱] سفید بخت، ی. (۱۳۹۴) نیمه تاریک عطر ها و رایحه های مصنوعی، نشاء علم، نسخه ۶، ۸۱-۸۶.
[2]. Jimbo, D. Kimura, Y. Taniguchi, M. Inoue, M. Urakami, K. (2009). Effect of aromatherapy on patients with Alzheimer's disease. Psychogeriatrics: the official journal of the Japanese Psychogeriatric Society, Vol. 9, No.4, PP. 173-179
[3]. Forrester, LT. Maayan, N. Orrell, M. Spector, AE. Buchan, LD. Soares-Weiser, K. (2014). Aromatherapy for dementia. Cochrane Database Syst Rev, Vol. 2, No. CD003150.
[4]. Brooker, DJ. Snape, M. Johnson, E. Ward D, Payne M. (1997). Single case evaluation of the effects of aromatherapy and massage on disturbed behaviour in severe dementia. British Journal of Clinical Psychology, Vol. 36, No. 2, PP. 287-296.
[5]. Lin, PWk. Chan, Wc. Ng, BFl. Lam, LCw. (2007). Efficacy of aromatherapy (Lavandula angustifolia) as an intervention for agitated behaviours in Chinese older persons with dementia: a cross‐over randomized trial. International journal of geriatric psychiatry, Vol. 22, No. 5, PP. 405-410.
[6]. Nguyen, Qa. Paton, C. (2008). The use of aromatherapy to treat behavioural problems in dementia. International journal of geriatric psychiatry, Vol. 23, No. 4, PP. 337-346.
[7]. Wolfe, N. Herzberg, J. (1996). Can Aromatherapy Oils Promote Sleep in Severely Demented Patients?. International Journal of Geriatric Psychiatry, Vol.11, No. 10, PP. 926-927.
[8]. MacMahon, S. Kermode, S. (1998). A clinical trial of the effect of aromatherapy on motivational behaviour in a dementia care setting using a single subject design. The Australian journal of holistic nursing, Vol. 5, No. 2, PP. 47-49.
[9]. Han, S-H. Hur, M-H. Buckle, J. Choi, J. Lee, MS. (2006). Effect of aromatherapy on symptoms of dysmenorrhea in college students: A randomized placebo-controlled clinical trial. Journal of Alternative & Complementary Medicine, Vol. 12, No. 6, PP. 535-541.
[10]. Kim, JT. Ren, CJ. Fielding, GA. Pitti, A. Kasumi, T. Wajda, M. Lebovits, A. Bekker, A. (2007). Treatment with lavender aromatherapy in the post-anesthesia care unit reduces opioid requirements of morbidly obese patients undergoing laparoscopic adjustable gastric banding. Obesity surgery, Vol. 17, No. 7, PP. 920-925.
[11]. Kim, JT. Wajda, M. Cuff, G. Serota, D. Schlame, M. Axelrod, DM. Guth, AA. Bekker, AY. (2006). Evaluation of aromatherapy in treating postoperative pain: pilot study. Pain Practice, Vol. 6, No. 4, PP. 273-277.
[12]. Ko, GD. Hum, A. Traitses, G. Berbrayer, D. (2007). Effects of topical O24 essential oils on patients with fibromyalgia syndrome: a randomized, placebo controlled pilot study. Journal of Musculoskeletal Pain, Vol. 15, No. 1, PP. 11-19.
[13]. Vakilian, K. Atarha, M. Bekhradi, R. Chaman, R. (2011). Healing advantages of lavender essential oil during episiotomy recovery: a clinical trial. Complementary therapies in clinical practice, Vol. 17, No. 1, PP. 50- 53.
[14]. Lee, MS. Choi, J. Posadzki, P. Ernst, E. (2012). Aromatherapy for health care: an overview of systematic reviews. Maturitas, Vol. 71, No. 3, PP. 257-260.
[15]. Eriksson, PS. Perfilieva, E. Björk- Eriksson, T. Alborn, A-M. Nordborg, C. Peterson, DA. Gage, FH. (1998). Neurogenesis in the adult human hippocampus. Nature medicine, Vol. 4, No. 11, PP. 1313-1317.
[16]. Shimmyo, Y. Kihara, T. Akaike, A. Niidome, T. Sugimoto, H. (2008). Flavonols and flavones as BACE-1 inhibitors: structure-activity relationship in cell-free, cell-based and in silico studies reveal novel pharmacophore features. Biochimica et biophysica acta, Vol. 1780, No. 5, PP. 819-825.
[17]. Wisman, A. Shrira, I. (2015). The smell of death: evidence that putrescine elicits threat management mechanisms. Frontiers in Psychology, Vol.6, PP. 1274.
[18]. Avicenna. (1025). The Canon of Medicine, Volume 3, section on diseases related to the head and brain.
[19]. Seraj, Z. Seyedarabi, A. Saboury, AA. Habibi-Rezaei, M. Ahmadian, S. Ghasemi, A. (2018). Unraveling the novel effects of aroma from small molecules in preventing hen egg white lysozyme amyloid fibril formation. PloS one, Vol. 13, No. 1.